Evropska konferenca Medijska pismenost je pomembna

| 28. 02. 2024 | Novice

Kako prepoznati novice, ki jim lahko zaupamo? Zakaj je to pomembno? Kje dobivamo informacije? Kako različne generacije dojemajo novice? Kdo vse nas skuša prepričati v svojo resnico? Kako na dojemanje resničnosti vpliva umetna inteligenca?

To je le nekaj vprašanj, na katera odgovarjajo strokovnjaki s področja medijske pismenosti iz 46 držav, ki jih od 27. februarja do 1. marca 2024 gosti evropska konferenca o digitalni in medijski pismenosti s pomenljivim naslovom Medijska pismenost je pomembna (Media literacy matters) v Bruslju.

Štiridnevna konferenca poteka v sklopu belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije in se osredotoča na predstavitev in izmenjavo pobud, orodij, projektov ter drugih praks, ki jih lahko vključijo v svoje delo učitelji, novinarji in predstavniki nevladnih organizacij.

Na njej sodeluje tudi ustanoviteljica Zavoda Časoris in odgovorna urednica njegovega spletnega časopisa dr. Sonja Merljak Zdovc.

Na konferenci bodo spregovorili o medijski, novičarski in digitalni pismenosti, vlogi medijev, dezinformacijah, preverjanju dejstev, kritičnem mišljenju, vlogi staršev, učiteljev in knjižničarjev pri tem, zaupanju, spremembah političnega okolja in izzivih za demokracijo.

Dr. Sonja Merljak Zdovc bo nastopila na panelu Izvajanje medijske pismenosti z novicami za otroke: kako deluje in kako lahko Evropi ponudi več.

dr. Sonja Merljak Zdovc

Predstavila bo Časorisove aktivnosti:

Na panelu bodo sodelovali še: