Kaj pa, če ni vse res: primera strah vzbujajočih kač

| 28. 11. 2023 | Novice

V Altamiri v Braziliji so našli orjaško anakondo.

V Tilburgu na Nizozemskem je pobegnila zelena mamba. Novici sta si na videz zelo podobni, pa vendar je med njima pomemba razlika.

Orjaška anakonda. Vir: Posnetek zaslona/Svet24
Strupena zelena mamba. Vir: Posnetek zaslona/Svet24

Ena je resnična, za drugo pa že ne moremo biti prepričani.

Kako ugotovimo, kateri lahko zaupamo?

Če izhajamo iz napotkov za prepoznavanje lažnih novic in škatle z orodji, težko razberemo, ali ji lahko zaupamo, tudi če je bila objavljena v mediju.

Če se držimo napotka preveri druge vire, ugotovimo, da so jo objavili tudi drugi mediji. Toda večinoma gre za senzacionalistične oziroma manj znane in neverodostojne medije.

Nepreverjen prispevek o orjaški anakondi. Vir: psonetek zaslona/New York Post

S čim je pritegnila pozornost? S fotografijo in videom, vendar pa portal Snopes razkriva, da takih fotografij ni težko posneti.

Ali kaj manjka v besedilu? Predvsem v novici izjav ne dajejo konkretni sogovorniki, nobena uradna oseba v Braziliji je v teh novicah ni potrdila, prav tako fotografije anakonde ne izvirajo iz relevantnih virom, ampak je navedeno zgolj, da so bile objavljene na Facebooku.

Portal Snopes te konkretne objave ni ovrgel, ampak zaradi korakov, ki smo jih izpeljali in s katerimi nismo mogli potrditi njene pristnosti, vanjo resno dvomimo.

Opozorilni znak je bil, da je bila novica zelo strašljiva. In ko se vklopijo čustva, posebej močna, kot sta strah in jeza, se običajno izklopi razum.

Smiselno je torej bilo, da smo jo šli preverit.

Pri anakondi se napotek preveri druge vire ni obrestoval, pri zeleni mambi se je. Zakaj?

O njej je poročalo veliko več drugih virov in med njimi so bili tudi lokalni mediji in zelo ugledni mediji, kot je Guardian.

Objava o zeleni mambi v Guardianu. Vir: posnetek zaslona/Guardian

A to za Časoris še ni bilo dovolj.

Včasih je treba storiti korak več, da se prepričamo, ali je novica vredna zaupanja. Še posebej če to lahko storimo. In tokat smo lahko.

Ker je novica prihajala iz Tilburga na Nizozemskem, smo se lahko obrnili na novinarje iz medija Omroep Tilburg, s katerim sodelujemo v projektu YoCoJoin.

Mladi novinar Tygo Van Der Heijde je napisal prispevek posebej za Časoris. Tako smo se lahko iz prve roke prepričali, kaj se je dogajalo v mestu.