Začel se je nov projekt za usposabljanje mladih novinarjev

| 27. 09. 2023 | Novice

Časoris v sodelovanju s šestimi medijskimi organizacijami sodeluje v evropskem projektu, ki je namenjen usposabljanju mladih novinarjev. 

Sedem medijskih organizacij iz sedmih držav bo v času izvajanja projekta zasnovalo program usposabljanja mladih novinarjev, ki bodo poročali o temah lokalnega pomena.

Projekt Mladi za medije: krepitev lokalnih medijev s pomočjo mladih novinarjev (kratica YoCoJoin) mladim omogoča, da izkusijo pomen lokalnega novinarstva.

Njihovo usposabljanje za novinarski poklic in krepitev pomena novinarstva za demokracijo sta glavna cilja tega dvoletnega projekta. Financira ga evropski program Ustvarjalna Evropa, uradno pa se je začel septembra 2023 s podpisom konzorcijske pogodbe v nizozemskem mestu Tilburg.

Dr. Sonja Merljak Zdovc, ustanoviteljica in odgovorna urednica Časorisa ob podpisu konzorcijske pogodbe. Vir: Časoris
Dr. Sonja Merljak Zdovc, ustanoviteljica in odgovorna urednica Časorisa ob podpisu konzorcijske pogodbe. Vir: Časoris

S projektom bo na Nizozemskem, Malti, Irskem in Madžarskem ter v Belgiji, Srbiji in Sloveniji po 30 mladih dobilo priložnost, da se usposobijo za novinarje. 

Tega ne bomo počeli samo tako, da jih bomo spodbujali k branju ali gledanju lokalnih novic, ampak jim bomo tudi omogočili, da novice ustvarijo. 

Pieter Bon, Omroep Tilburg

Z dejavnostmi, ki smo jih zasnovali projektni partnerji, bodo mladi pridobili izkušnje iz lokalnega novinarstva. In sicer tako, da bodo ustvarjali novice o temah, ki jih zadevajo, in s področij, ki jih zanimajo. Pri tem bodo spoznavali novinarske veščine in se jih priučili pod mentorstvom izkušenih novinarjev. Njihovi prispevki bodo objavljeni v medijih partnerskih organizacij. 

Predstavniki sedmih partnerskih medijskih organizacij so septembra podpisali konzorcijsko pogodbo in s tem začeli aktivnosti. Vir: Omroep Tilburg
Predstavniki sedmih partnerskih medijskih organizacij so septembra podpisali konzorcijsko pogodbo in s tem začeli aktivnosti. Vir: Omroep Tilburg

Konzorcijski partnerji bodo izkušnje usposabljanja nato nadgradili v mentorski program za mlade novinarje na lokalni ravni.

V projekt bo vključenih še 20 lokalnih medijskih organizacij.

Slovenski partner je Zavod Časoris, ki izdaja brezplačni spletni časopis za otroke in obenem izvaja mentorski program Časorisovi mladi novinarji.

Prav tako izvajamo delavnice medijske pismenosti.

V sklopu projekta bomo med drugim izvedli delavnice za mlade novinarje poročevalce v Ljubljani. Poleg tega bomo koordinirali organizacijo delavnic za lokalne medijske organizacije iz EU v Tilburgu in Ljubljani.

Sofinancira Evropska unija.