YoCoJoin: usposabljanje otrok in mladih za kakovostno novinarstvo v EU

| 29. 09. 2023 | Projekti

Sedem izkušenih medijskih organizacij iz različnih evropskih držav, med njimi je tudi Časoris, se je združilo, da bi z usposabljanjem mladih novinarjev prispevalo k ustvarjanju in krepitvi kakovostnega novinarstva.

Eden od rezultatov projekta »Mladi za medije: krepitev lokalnih medijev s pomočjo mladih novinarjev« (akronim YoCoJoin) je program usposabljanja mladih novinarjev, da bodo poročali o temah lokalnega pomena.

Vsak od partnerjev bo razvijal pobudo tako imenovanega mladinskega skupnostnega novinarstva glede na lokalne značilnosti. Časoris se vključuje z mentorskim programom Časorisovi mladi novinarji.

Mentorski program je odprt za 30 otrok in mladih, ki bodo deležni usposabljanja z izkušenimi novinarkami in objave svojih prispevkov v Časorisu. Mladi bodo pridobili izkušnje in znanje o pomenu lokalnega novinarstva preko sodelovanja pri ustvarjanju novic na področjih, ki jih zanimajo.

V obdobju dveh let bomo s partnerji iz Nizozemske, Malte, Irske, Madžarske, Belgije in Srbije v program usposabljanja vključili 210 mladih novinarjev.

S projektom Mladi za medije: krepitev lokalnih medijev s pomočjo mladih novinarjev usposabljamo novo generacijo kakovostnih novinarjev. Vir: YoCoJoin
S projektom Mladi za medije: krepitev lokalnih medijev s pomočjo mladih novinarjev usposabljamo novo generacijo kakovostnih novinarjev. Vir: YoCoJoin

Zavod Časoris ima bogate izkušnje z mentoriranjem mladih novinarjev in izvajanjem delavnic na področju medijske pismenosti.

V tem procesu se bomo strokovno razvijali in izmenjevali znanje tudi partnerji med seboj. Naša želja je, da v aktivnosti vključimo, poleg usposabljanja naslednje generacije kakovostnih novinarjev, tudi lokalne medije. Povabili jih bomo k sodelovanju.

Udeleženci bodo prejeli dostop do spletnih gradiv in vadnice, ki bo dober temelj za usposabljanje mladih v novinarstvu. Namen je, da se lokalni mediji iz različnih držav medseboj povežejo in razvijajo sodelovanje na ravni otroškega in mladinskega novinarstva.

Projekt YoCoJoin je tudi prizadevanje za trajnostno in močno lokalno novinarstvo. Verjamemo, da bomo s svojimi aktivnostmi povečali potencial lokalnega novinarstva in njegov pomen za demokracijo v EU.

Projekt bomo končali s konferenco avgusta 2025. Cilj konference je spodbujanje vključevanja mladih v novinarstvo prek partnerske mreže in predstavitev dobrih praks ter gradiv za usposabljane mladih novinarjev.

Projekt YoCoJoin odpira nove perspektive za mlade po Evropi, ki bodo postali gonilna sila lokalnega novinarstva, hkrati pa bo prispeval k medijski pismenosti in trajnosti lokalnih medijev.

O projektu

Projekt Empowering the Youth: Strengthening Local News Media Services Through the Youth Community Journalism Initiative (akronim: YoCoJoin) je odziv na nestabilen medijski prostor in tveganja, ki jih prinaša digitalizacija na področju novinarstva.

Moder logotip projekta YoCoJoin. Vir: YoCoJoin

Konzorcijski partnerji

Omroep Tilburg (Nizozemska), Časoris (Slovenija), SideStreet (Malta), Media Diversity Institute Global (Belgija), Dublin Inquirer (Irska), Media Diversity Institute Western Balkans (Srbija) in Nyugat Media (Madžarska).

***

Financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorni niti Evropska unija niti EACEA.

Sofinancira EU